Slik starter vi Beam. Sorry … jeg mener PLY
Nå som vårt lille og kanskje litt merkelige hudpleiemerke nærmer seg et halvt år i alder, tenkte jeg at det var på tide å se seg litt tilbake og samtidig fortelle litt om vår vei fra start til der vi er i dag. For mye har skjedd. Sist uke ble vi omtalt i Vogue (vi takker deg Marianne Theodorsen) og vi har blitt nominert til Swedish beautyawards. I tillegg har Norges største motenettside Minmote anbefalt oss og denne uka har vi også kommet inn i det trønderske markedet på den fantastiske Mooi klinikken i Thomas Angells gate. Og det midt i Trondheim sentrum. Men viktigst av alt: Dere har gitt oss tilbakemeldinger som varmer. Selv om vi ennå ikke er like selvfølgelig inventar i baderomshyllene som noen av våre internasjonale og norske konkurrenter, ser vi både via sosiale medier og salgstall at produktene våre er noe dere bruker, og elsker. Men, vi har også fått korreks og kjeft. Det er også viktig. For uten kritikk blir vi ikke bedre, og veien til himmelen er som kjent brolagt med noen utfordringer. Neida. Det er ikke et ordtak. Men, du skjønner hva jeg mener.
Når jeg sier at PLY fyller et halvt år, er ikke det helt sant. Det er riktignok den tiden vi har eksistert i butikk, nett og baderomshyller landet rundt. Merket i seg selv derimot, ble påbegynt for tre år siden da tre kremglade menn bestemte seg for at vi ville prøve å lage vårt eget lille kremunivers. Dette høres ut som en klisje, men målet var ikke mer komplisert enn at vi ville lage kvalitetshudpleie til en overkommelig pris som skilte seg ut i innhold og også hvordan vi snakket til verden. I språk, kommunikasjon, modeller og hvem vi viste i våre kanaler. Det finnes mer originale ideer enn som så, det vet vi, men i en stadig større jungel av hudpleie hvor veldig mye føles generisk og likt, følte vi at dette var noe som manglet på det skandinaviske markedet.
Det er meg (Morten Hegseth), Jone Fjellstad og Christopher Waldekrantz som startet merket. Ideen ble født på Kristi Himmelfart for tre år siden, da vi på en helligdagsfrokost møttes over noe smoothie og smørbrød mens vi var stinne av oppstartsbegeistring. Vi kastet ut ideer om hva vi ville være. Produktene skulle gi umiddelbare resultater, det var vi saktens enige om. Vi skulle være rimeligere enn mange andre, men samtidig ikke så billige at det gikk utover kvaliteten. Produktene skulle ha akutt effekt og det skulle gi glød, glød, glød. Navnet var Beam - noe som ifølge ordboken betydde «ray of light» og det var jo helt perfekt. Tenkte vi da… En ting vi ikke skulle være, var et såkalt influencerbrand. For selv om vi så fordelene med å knytte produktene opp mot kjente navn, var vi alle enige om at det ville svekke troverdigheten og gjøre merket alt for skjørt mot uvær, dersom tidevannet snudde mot den eller dem som frontet det vi skulle selge. Vi ville være opprørske, annerledes, flytende og tolerante. Vi drakk knapt av smoothien mens vi drømte om å ta over verden den morgenen. En kremflaske om gangen.
Etter dette begynte vi å jobbe for alvor. Vi booket møterom på den enes jobb på kveldstid for å smøre oss inn og gjøre research. 200 produkter ble skviset ut, påført og studert. Vi ble røde og hovne i ansiktet av alle ingrediensene, som selvfølgelig ikke skulle kombineres i våre ansikt på en og samme kveld. Det brydde vi oss ikke noe om. I stedet merket vi oss hva vi likte av konsistenser, effekt og utseende. Dette var på ingen måte noe vi gjorde for å kopiere andre. Men vi studerte hva som fungerte og hva som absolutt ikke gjorde det. Vi dro til Stokkøya utenfor Trøndelag for et seminar med sekken full av post-its, tusjer og startup-selvtillit. Kanskje vi skulle ha trønderske multer i produktene? Ja, ingen dum ide, tenkte vi. Vi ringte hudeksperter og entusiaster. Hva var bra, hva var dårlig og hvilke feller måtte vi ikke havne i. Vi angrep krem-utfordringen som om det var vår egen kreftgåte. En gåte vi skulle løse. Hodene ble slitne og ansiktene ble rødere og rødere i jakten på den perfekte kremfasiten.
Heldige som vi er, valgte Lyko å gå inn som partner før produktene fantes. Sammen med Jessica, Jenny og Lowisa jobbet vi frem det merket som er i dag. Jenny lagde kremer fra bunn, Jessica inspirerte og stilte krav og Lowisa heiet, korrigerte og realitetsorienterte oss om alt fra penger til produksjon. I Norge var Kristianne og Aleksandra på jobb for vårt felles merke. Lyko sørget for mye, deriblant resirkulerbar sølvambelasje, flasker laget av resirkulert plast og sto ansvarlig for produksjon, lager og distribusjon. Teamsmøter ble til turer til Sverige på hovedkontoret etterfulgt av middag og networking. Ingen av oss ville lage et pyramidespill av produkter, altså produkter der du var avhengig av alle tre for å oppnå effekt. Alle skulle eie seg selv. Men kort tid før lansering kom et hinder i veien: Joda, Beam var et godt navn det, problemet var bare at hundre andre firmaer het det samme. Vi måtte finne på noe nytt og det raskt. Til slutt endte vi på PLY, som i APPLY. Altså “å påføre”. Den første kampanjen fikk navnet «Break all barriers but the skin», nettopp fordi vi heier på folk som bryter barrierer. Men ikke ikke hudbarrieren - det har sjelden noe godt for seg dersom man er ung. Kampanjen ble skutt av favorittfotograf Ida Bjørvik og modellene var Inti Wang, Emma Ellingsen, Jo og Katrine.
Fem måneder har gått. Og vi jobber fremdeles for å spre budskapet vårt. Med oss har vi også fått Andre på laget, en helt rå innholdsprodusent. Vi har så smått begynt å tenke på andre produkter - noe vi gjerne vil ha innspill på fra dere. Ballen ruller og målet vårt er at den stadig skal bli større og større. Så, tusen takk til deg som heier, kjøper og gløder med oss. Nå fortsetter vi inn i våren og sommeren med nye mål, men med samme konsistente plan: Å lage hudpleie som skal forsterke og maksimere den du er, ikke viske ut og gjøre deg til noen andre.
For du er bra nok som du er, med eller uten krem. Vi bare tilbyr deg å gløde litt ekstra!
xoxo
Ply